top of page

Plantebasert julemat

Oppdatert: 3. jan. 2020

Tradisjoner er ofte knyttet til mange følelser og minner, og julen er kanskje den høytiden som vi forbinder mest med en spesiell type mat og det å spise et godt måltid sammen med familie og slekt. Å uttrykke et ønske om å bytte ut den tradisjonelle, kjøttbaserte juletallerken med noe plantebasert kan for noen innebære å bli møtt med litt motstand fra andre i familien. Hvis du opplever å bli møtt med en uvilje til å fjerne absolutt alt kjøtt, så kan du eksempelvis foreslå å bytte ut kun noen av rettene, eller å spørre resten av selskapet om å lage litt mindre mengder, for å gjøre plass til noe nytt og spennende. På den måten unngår dere at mat blir kastet. Mange personer jeg møter uttrykker et ønske om å spise mer plantebasert, men at noe av hindringen ligger i at det oppleves som tidskrevende og vanskelig å vite hva de skal lage, eller hvor de skal finne gode oppskrifter. Spesielt i juletider er det mange ting som krever tid og energi, og det å scrolle gjennom Google etter noe som ser godt ut blir lett nedprioritert. Derfor har jeg samlet noen av favorittoppskriftene mine som jeg selv har lagd til juleselskaper, og som også andre personer har gitt gode tilbakemeldinger på. Håper du finner noe som frister! Rosenkål med sennep og nøtter - fra Vegetarbloggen https://www.vegetarbloggen.no/2017/12/20/rosenkal-med-sennep-og-notter/ Denne kan med fordel serveres sammen med kokosbacon hvis du har litt ekstra tid! Kokosbacon 1 dl. kokoschips 30 ml. tamari eller soyasaus 2 tsk. agavesirup eller annen flytende søtning 1/2 tsk. røkt paprikapulver Valgfritt: 1/2 tsk. liquid smoke - finnes i velsorterte dagligvarebutikker og i mange etniske butikker Rør sammen tamari/soya, sirup, røkt paprika og liquid smoke (hvis du bruker det) i en skål. Tilsett kokosflak og rør de inn i marinaden slik at alle kokosflak er dekket. Sett ovnen på 225 grader og smør en ovnfast form med litt kokosolje. Spre kokosflakene utover og sett inn i ovnen. Bak kokosflakene til at de begynner å bli gyldne og sprø. Dette tar ca 10 minutter, men hold oppsikt underveis og snu de gjerne innimellom slik at de ikke brenner seg. Ta ut av ovnen og la de kjøles av noe før du serverer de som topping over rosenkålen. Oppskriften kan også dobles for å kunne lagre kokosbaconen til senere tilfeller. Pass på å lagre de i en lufttett boks for å unngå at de mister krispigheten.


Julestek - fra NRK Mat https://www.nrk.no/mat/julestek-av-osterssopp-1.13823187 Det finnes mange forskjellige versjoner av julestek og nøttestek på nettet. Jeg har prøvd mange, og denne er definitivt min favoritt. Jeg pleier å tilsette 1 dl hasselnøtter i røren for å få litt ekstra krunch, og så steker jeg den i en brødform for å unngå at den sprekker opp i løpet av tiden den ligger i ovnen.

Fylt portobellosopp - fra Vanlose Blues https://www.vanloseblues.dk/2019/11/fyldte-portobello-svampe-med-valnoedder-og-tranebaer/ Vanlose Blues er min favorittblogg når jeg skal finne ny inspirasjon til mat. Denne portobellosoppen er nydelig, og vil bli satt pris på av både den innbitte kjøttspiseren, og den plantefrelste.


Grønnkålsalat med ristet bokhvete - fra Vanlose Bues https://www.vanloseblues.dk/2015/12/julens-salater-groenkaalssalat-med-ristet-boghvede/ Frisk og grønn, med herlig crunch fra bokhveten! Denne salaten står i fin kontrast til mye av den andre, litt tyngre maten på julebordet.

Salt karamell-pai med sjokolade-ganache - fra VeganRicha https://www.veganricha.com/2014/06/salted-date-caramel-chocolate-pie-with.html Denne krever litt tid og noen ingedienser som kanskje ikke alle har hjemme. Men herlighet, denne paien er virkelig verdt all innsats! Jeg vil faktisk strekke meg så langt som å utnevne den til den beste desserten jeg noen gang har spist (og i dessert-kategorien er det myyye konkurranse). Lag denne - du vil ikke angre!

Vi på Seeds ønsker dere en riktig god jul! Linda

231 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page